.st0{fill:#FFFFFF;}

Snel afvallen met het komkommer dieet: werkt het? 

Laatste update: 25/01/2023

Door  Irene

In onze strijd tegen overtollig vet en overtollige kilo’s komen we de gekste diëten tegen. Één van die vreemde diëten is het komkommer dieet.

Met dit crash dieet beweren sommigen dat je 7 kg in 7 dagen zou kunnen afvallen. 

Hoewel komkommers gezond zijn, vraag je je misschien af hoe effectief dit dieet is.

In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen en of het een duurzame manier is om af te vallen.

Wat is het komkommer dieet?

Het komkommer dieet is een crashdieet waarvan verschillende versies bestaan. De meesten beweren dat je in een periode van 7 tot 14 dagen tot 7 kg kunt afvallen.

Veel van hen gebruiken dan ook de slogan “7 kg in 7 dagen”.

Zoals de naam al doet vermoeden bestaat het dieet voornamelijk uit komkommer. Daarnaast bevat het ook enkele eiwitrijke voedingsmiddelen zoals eieren, kip, vis en noten.

Het komkommer dieet is bijzonder streng. Zelfs ander fruit en groente moeten tot een minimum beperkt worden.

Hoe werkt het?

komkommer plant

Komkommer plant

Er zijn geen standaard regels voor dit dieet behalve om bij de meeste maaltijden komkommers te eten. 

Komkommers zijn laag in calorieën en je wordt dan ook aangemoedigd om telkens wanneer je honger hebt, een komkommer te eten.

Je mag ook beperkt wat koolhydraten eten bij je maaltijden zoals toast, bruine rijst of aardappelen.

Wat mag je eten?

Zoals eerder gezegd moet je bij elke maaltijd en meeste snacks komkommer eten. Maar bij sommige maaltijden mag je ook bronnen van eiwitten eten.

Deze voeding mag je eten:

 • Groenten: komkommer, tomaten, spinazie, selder en andere groente in kleine porties
 • Eiwitten: kip, mager rundsvlees, vis, eieren, griekse yoghurt, cottage cheese, cheddar kaas
 • Koolhydraten: bruine rijst, aardappelen, volkoren brood
 • Vetten: olijfolie

Op vlak van drank zijn er geen duidelijke richtlijnen. Maar de meeste versies bevelen aan om enkel water of thee te drinken.

Waarom is komkommer zo gezond?

Velen denken dat komkommer een groente is, maar eigenlijk is het fruit. Het bevat relatief veel voedingsstoffen (maar niet alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft) en bestaat uit voornamelijk water (96%) en vloeibare vezels.

Daarnaast bevatten komkommers weinig calorieën maar relatief veel belangrijke vitaminen en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, vitamine K, magnesium, potassium en mangaan. Daarbovenop bevat het veel antioxidanten. 

Komkommers zijn dus zeker gezond. Maar enkel nog komkommers eten zonder andere bron van voedingsstoffen is dus niet aangeraden.

komkommer shake

Komkommerdieet voorbeeld schema

Een dagmenu kan volgens het komkommerdieet kan er als volgt uit zien.

Dagmenu voorbeeld 1

Ontbijt

 • Een omelet met groenten of 2 hardgekookte eieren
 • Komkommersalade

Snack

 • 1 perzik of 1 appel

Lunch

 • 1 snee tarwe of volkoren brood
 • Komkommersalade (200ml yoghurt, 400 gram komkommer, zout en peper, een ui en knoflook)

Snack

 • Komkommer shake (1 appel, 1 komkommer, 1 volle hand spinazie en verse gember)

Diner

 • 100 gram mager vlees (bijvoorbeeld: kip of vis)
 • 200 gram groente

Dagmenu voorbeeld 2

Ontbijt

 • Muesli met magere yoghurt

Snack

 • Kippensoep

Snack

 • 1 appel

Diner

 • 1 tomaat en komkommersalade

Dagmenu voorbeeld 3

Ontbijt

 • 2 eieren met komkommers en kruiden

Snack

 • 2 komkommers

Lunch

 • Komkommersalade met citroensap en griekse yoghurt

Snack

 • 2 komkommers

Diner

 • Gegrilde kip en komkommers met een kleine portie bruine rijst

Hoe lang moet je het komkommerdieet volgen?

Volg het komkommerdieet niet langer dan 2 weken. Je lichaam zal namelijk te veel verzwakken als je dit schema langer volgt. Je lichaam heeft een variëteit aan voedingsstoffen nodig. Wanneer je het te lang volgt zul je te veel van deze voedingsstoffen missen.

Bovendien is de kans groot dat dit dieet zo streng is dat je het geen 2 weken zult volhouden. Door het tekort aan andere voedingsbronnen mag je je verwachten aan hoofdpijn, gefrustreerd gemoed, hongergevoel, vermoeidheid…

Is het komkommer dieet gezond?

komkommer salade

Komkommers zijn erg gezond. Daardoor denk je gemakkelijk dat het komkommer dieet ook gezond is.

Echter doordat je zo weinig andere voeding eet, mis je heel wat belangrijke voedingsstoffen. Je zult bij dit crashdieet dan wel afvallen, het gewicht zal nadien er gewoon weer bijkomen. En dat terwijl je je lichaam tijdens het crashdieet niet goed hebt behandeld.

Het komkommer dieet is dus niet gezond.

Voordelen

Komkommers zijn relatief goedkope groente. Je dieet is dus over het algemeen zeer betaalbaar. Bovendien vergt het dieet niet veel tijd. De recepten zijn simpel en er wordt gebruik gemaakt van standaard eetmomenten.

Je kan veel gewicht verliezen op korte tijd als je het kunt volhouden. Bovendien zal je huid er baat bij hebben omdat komkommers erg goed zijn voor je huid.

Nadelen van het komkommerdieet

Het komkommer dieet is zeer streng en lijkt op dat vlak wel op Modifast. De meeste andere voeding mag je niet eten. Dat zorgt er voor dat je heel voedingsstoffen mist die je lichaam hard nodig heeft.

Je krijgt ook weinig vetten en proteïnen binnen. In 300 gram komkommer zit slechts 2 gram eiwitten en 0.3 gram vetten. En die eiwitten zijn net zo belangrijk voor verschillende functies van je lichaam. 

Alternatief

Er zijn verschillende diëten die een beter alternatief vormen. Diëten die zowel gezond als haalbaar zijn én echt resultaat opleveren, ook op lange termijn.

Zo is het koolhydraatarm dieet en eiwitrijk dieet een goede keuze. Dergelijke diëten kun je op jezelf volgen of je kunt begeleiding krijgen in de vorm van programma’s zoals protiplan of protislank.

Of je kunt er voor kiezen om dingen wat langzamer aan te doen en geleidelijk aan aanpassingen te maken aan je levensstijl. Dat kan door bijvoorbeeld te beginnen met 2 maal per week te gaan sporten. Of in plaats van koekjes te eten als snack, te kiezen voor een stuk fruit.

Dergelijke kleine aanpassingen zijn een stuk gemakkelijker vol te houden. Bovendien, als je deze kleine aanpassingen combineert met andere afslankmiddelen, is het niet zo moeilijk om op relatief korte termijn al resultaat te zien. Ik heb erg goede ervaringen met PhenQ.

Conclusie

Het komkommerdieet kan er voor zorgen dat je gewicht verliest als je het ten minste een week kunt volhouden. Maar wees je er van bewust dat wanneer het dieet is afgelopen, je dit gewicht hoogstwaarschijnlijk opnieuw zult bijkomen.

Het komkommer dieet is een crash dieet dat een jojo-effect creëert en zeker niet gezond is. Je mist belangrijke voedingsstoffen en het is bovendien enorm streng wat het zeer moeilijk maakt om vol te houden.

Irene


Ik ben Irene Smit, oprichtster van gezondeafslankpillen.nl
Zelf heb ik jarenlang geworsteld met mijn gewicht en talloze afslankpillen geprobeerd. Mijn ervaringen heb ik samengevoegd met de ervaringen van anderen om jouw keuze naar de beste (én gezonde) afslankpil dat écht werkt gemakkelijker te maken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}